Perspectief – deel 1. De Projekt-ontwikkelaar – Epiloog

Door Joop Heij

Epiloog

“En hoe ging het vandaag?”, riep de vrouw van oppasser Dwingers vanuit de keuken toen hij punctueel als altijd ruim op tijd voor het avondeten de voordeur achter zich dichttrok en zijn witte jas aan de kapstok hing. Hij liep rechtdoor de keuken in naar de koelkast, pelde een flesje bier uit het half opengescheurde karton, wipte met zijn zakmes de dop eraf, nam eerst een forse teug, en zei “Aaaaah” voordat hij overging tot het beantwoorden van haar vraag.

Oppasser Dwingers was in een uitstekende bui en liet dat merken ook. “Een prima dagje vandaag”, zei hij vol overtuiging, “geen vuiltje aan de lucht, geen centje pijn, geen onvertogen woord ….. en …. geen flauw benul”, liet hij er lachend op volgen.

“Van mij mag het altijd zo gaan. Vandaag hadden we volgens de instructies een hele bijzondere, een hele gevaarlijke gek ook, geloof ik, maar niks van gemerkt hoor. Nee, ik ben er vóór, voor die nieuwe psychologische aanpak waar de baas vanmorgen ineens mee aan kwam zetten. Een beetje maskerade, een uitgestreken smoelwerk, je moet alleen je lachen zien te houden, en klaar is Kees!”

Oppasser Dwingers goot de rest van de fles in één teug naar binnen, zuchtte diep en zei bedachtzaam: “Ongelofelijk, wat je ze vandaag de dag allemaal kan wijsmaken”.

Haarlem, 9 november 1983

Terug naar: Inhoudsopgave De Projekt-ontwikkelaar